CIFL 7 Detailpagina linear

Cultuur Innovatie Fonds Limburg

Speciaal voor Limburgse makers, die actief zijn in de creatieve en culturele sector is vanaf 1 maart 2021 het Cultuur Innovatie Fonds Limburg beschikbaar.

Voor wie

Door de coronacrisis verkeren veel makers werkzaam in de culturele en creatieve sector in Limburg in zwaar weer. Landelijk zijn allerlei regelingen getroffen voor gezelschappen en cultuurpodia. Voor de ongebonden cultuurmaker is echter nauwelijks ondersteuning. Speciaal voor Limburgse makers, die actief zijn in de creatieve en culturele sector is vanaf 1 maart 2021 het Cultuur Innovatie Fonds Limburg beschikbaar. Vanaf die datum is het ook pas mogelijk om een aanvraag in te dienen.

Het Cultuur Innovatie Fonds Limburg is een tijdelijk noodfonds (open van 1 maart 2021 tot 1 december 2022 of zolang het budget toelaat). Het fonds is bestemd voor makers die getroffen zijn door de COVID-19-crisis maar niet in aanmerking komen voor de steunmaatregelen van de rijksoverheid. Zzp'ers, zoals regisseurs en acteurs, vormgevers, choreografen, dansers, urban arts professionals, musici maar ook designers, fotografen, architecten en beeldend kunstenaars: alle professionals die actief zijn in de Limburgse creatieve en culturele sector kunnen maximaal € 5.000,- aanvragen voor de ontwikkeling en uitvoering van een (online) presentatie of product.

Oprichting van het fonds

Het CIFL is opgericht door Cultuur in Bedrijf Limburg, Het Elisabeth Strouven fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds en biedt steun aan makers die werkzaam zijn in de culturele en creatieve sector in Limburg. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg draagt in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg en Pop in Limburg, zorg voor de uitvoering van het fonds. Het Huis voor de Kunsten Limburg ondersteunt als kenniscentrum de amateurkunsten, erfgoed en de professionele kunsten. Pop in Limburg is de provinciale popkoepel van de provincie Limburg. In samenwerking met muzikanten, muziekcollectieven, jongerencentra, poppodia, festivals, opleidingen, lokale en regionale overheden zetten ze zich in voor een bloeiend ecosysteem voor popmuziek in Limburg.

Voor cultuurmakers van nu met de oplossingen van morgen

Het belangrijkste doel van het Cultuur Innovatie Fonds Limburg is de creativiteit, die volop aanwezig is in onze provincie, te behouden en makers (hernieuwd) in contact te brengen met het Limburgse publiek. Maar vooral ook wil het Cultuur Innovatie Fonds de grote beroepsgroep die in onze provincie voor bezieling, verwondering en experiment zorgen een boost geven om te blijven vernieuwen. Het Cultuur Innovatie Fonds Limburg stimuleert projecten die passen bij ‘het nieuwe NU’. Denk aan projecten die het publiek on- en offline kan beleven, speciaal werk voor bijzondere doelgroepen of design en productontwikkeling met duurzame en circulaire materialen.

DSC 0167

Een aanvraag indienen

Het Cultuur Innovatie Fonds Limburg ondersteunt makers (zzp’er of eenmanszaak), die niet verbonden zijn aan een gezelschap, museum of andere professionele culturele instelling.

Wie kan aanvragen?

  • Je bent een professionele, onafhankelijke maker, werkzaam en woonachtig in de creatieve en culturele sector in Limburg.
  • Het is je primaire bezigheid om bijvoorbeeld voorstellingen of concerten, beeldende kunst, film of mode, kunstwerken, decors te maken, muziek te produceren of design te creëren voor publiek, bezoekers en of opdrachtgevers in Limburg.
  • Als professional beschik je over een kunstvakdiploma op MBO, HBO of Postacademisch niveau, of heb je een vergelijkbaar ontwikkeltraject afgerond.
  • Je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en beschikt over een BTW-nummer.
  • Je wordt (nog) niet meerjarig ondersteund door de Provincie Limburg, de gemeente of een van de Rijkscultuurfondsen.
  • Je hebt aantoonbaar schade als gevolg van de coronacrisis; bijvoorbeeld in verlies van opdrachten, podiumplekken of speelbeurten.
  • Je kunt het project waarvoor je een aanvraag indient binnen de geldende beperkende coronamaatregelen uitvoeren.
  • De totale projectkosten van de aanvraag zijn niet hoger dan € 20.000,-.

CIFL reglement

Beschikbaar budget

Het Cultuur Innovatie Fonds Limburg is beschikbaar van 1 maart 2021 tot 1 december 2022 (of zo lang het budget het toelaat). Het aan te vragen bedrag is maximaal € 5.000,-. Bij goedkeuring worden de kosten 100% gesubsidieerd; er is kortom geen sprake van cofinanciering.

Oproep tot meer financiële steun

Met het Cultuur Innovatie Fonds Limburg, willen de oprichters tegen het decor van de kaalslag die de coronacrisis veroorzaakt, kansen creëren voor de zelfstandige makers in de culturele en creatieve sector in Limburg. Hiervoor verbinden zij organisaties en, specifiek voor dit fonds, ook financiering van overheden en bedrijfsleven aan concrete steun voor makers. Het draagvlak is groeiende. Een bijzondere rij van partners uit het bedrijfsleven zoals Rockwool, de Rabobank, Tuincentrum Daniëls BAAT accountants, Limburgse gemeenten, de Provincie Limburg en Cultuurregio Noord-Limburg dragen financieel bij aan het fonds. Daarnaast is er ook steun van de professionele instellingen vanuit de sector zelf, zoals SALLY Dansgezelschap Maastricht, onafhankelijke makers en collectieven, Cinesud, VIA ZUID en de Limburgse podia, zij stellen hun podium of platform beschikbaar voor de makers. Omdat het fonds actief is tot december 2022 (of zolang het budget toelaat) is er meer financiële steun welkom en nodig. De partners roepen het bedrijfsleven in Limburg daarom op om het fonds te steunen, in ruil voor behoud van creativiteit, inspiratie en ondernemerschap. Dat bindt ons allemaal.

We hebben nog € 150.000,00 nodig om het doel, 100 makers te helpen, te realiseren! Wie helpt mee dit te bereiken?, neem contact met op info@cibl.nl

Doet u ook mee?

Voor een bedrag vanaf € 500,00 kan ook uw bedrijf of organisatie maar liefst twee jaar lang een Limburgse maker ondersteunen. Elke bijdrage heeft direct impact op de culturele omgeving, het vestigingsklimaat en op verdere kansen voor samenwerking tussen cultuur en bedrijfsleven. Het is bovendien financieel aantrekkelijk voor bedrijven om het CIFL te steunen.

Logo geel

Oprichters aan het woord

“Limburg kent zoveel makers die prachtige dingen doen maar nu vastlopen omdat er simpelweg geen middelen zijn. Wij hopen dat zij hun werkpraktijk met steun van het Cultuur Innovatie Fonds kunnen voortzetten.”

Voor meer informatie over het Cultuur Innovatie Limburg Fonds kunt u contact opnemen met Cultuur in Bedrijf Limburg: Nicolle van Lith en Joery Wilbers via info@cibl.nl of 06 – 83041763.

DSC 0219 Cta linear

Meer informatie over CIFL? Neem contact op

Contact opnemen